Hva inneholder kommersielt framstilt såpe?

Såpe er et fast eller flytende rengjøringsmiddel laget av fettstoffer og lut. Såpe brukes i dagligtale også som en felles betegnelse på det som mer presist heter rengjøringsmidler for kroppsvask (toalettsåpe, håndsåpe osv), selv om disse oftest ikke inneholder såpe i kjemisk forstand.

I kroppspleie har også ”såpens” ensidige positive virkning blitt utfordret. De synlige negative effektene av hyppig «såpe»-bruk, slik som tørt hår og hud, lot seg dekke med balsam og hudpleieprodukter, men det ble etter hvert også fremholdt at ”såpe” forstyrret hudens og slimhinners naturlige bakterieflora og fuktighetsbalanse. *

* Utdrag fra Store Norske Leksikon.

Her ser du en av årsakene til at du sliter med tørr hud, tørt hår og kanskje andre plager. De kommersielt framstilte «såpene» er egentlig ikke skikkelig såpe, og inneholder en rekke kjemikalier eller tilsetningsstoffer som kroppen din ikke har godt av. Her er en oversikt over hva du bør unngå.

Mineraloljer

 • Er et petroliumsprodukt.
 • Legges som som en hinne over huden, og hindrer tilgang på næring og virkestoffer.
 • Gir ikke huden adgang til å puste skikkelig, og dermed får du ikke skilt ut avfallsstoffer som du skal.
 • Brukes mineralolje regelmessig hemmer du hudens naturlige funksjoner.
 • Mineralolje inneholder ingen vitaminer, ingen fettsyrer, ingen næringsstoffer.
 • Mineraloljen blokkerer mellom 40 og 60 % av hudens porer, noe som forsømmer hudens naturlige fettproduksjon. Dermed blir du avhengig av nye produkter de vil selge deg.
 • Kan gi skade på forplantningssystemet.

Det finnes mange navn på mineralolje. Se opp for disse i innholdsfortegnelsen på produktene du benytter (listen er ikke komplett, men dette er de mest vanlige):
Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Parafin, Mineralolje, Petroleum, Hvit mineralolje, Medisinsk hvitolje, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, E 905, Vaselin Oil, Paraffin Oil, Liquid paraffin, White mineral oil.

 

Parfyme

En annen ingrediens i kommersielt fremstilte såper er syntetisk parfyme. Forskere ved Norsk institutt for luftforskning har påvist at syntetisk parfyme lagres i kroppen på samme måte som PCB og DDT.

 

Parabener

 • Parabener er konserveringsmidler i en lang rekke kosmetikkprodukter og kremer.
 • Danmark har forbudt propyl- og butylparaben i produkter til barn under 3 år.
 • Påvist hormonforstyrrende virkning.

Disse fire parabenene er verstingene: Propylparaben, buthylparaben, isopropylparaben, isobuthylparaben.

 

SLS

Sodium lauryl sulfat finnes i blant annet såpe, sjampo, tannkrem og renseprodukter. SLS kan virke hormonforstyrrende, og tørker ut både hud og hodebunn. Det kan også inneholde kreftfremkallende biprodukter som oppstår ved produksjonen. Stoffet brukes for å få en skummende effekt.

 

Etanolaminer

Emulgerende og pH-regulerende stoffer. Disse kan blant annet gi lever- og nyreskade, og er også linket til kreft og skade på det mannlige forplantningssystemet.

 

1,4 dioxane

Dette er en luring du ikke finner på noen ingrediensliste. Det er nemlig et biprodukt som oppstår når etylenoksid tilsettes andre stoffer for å gjøre dem mildere (etoksylering), som for eksempel når man gjør sodium lauryl sulfat om til sodium laureth sulfat. 1,4 dioxane er klassifisert som kreftfremkallende og er vanligst å finne i produkter som skummer.

 

Siloksaner

Siloksaner er bløtgjørende kjemikalier som brukes i kosmetikk og mange andre produkter, som vaskemidler og beskyttelsesvokser. De er mistenkt for å ha giftvirkninger.

 • Siloksaner brytes langsomt ned i naturen, og kan hope seg opp i levende organismer.
 • Brukes blant annet i rengjøringsmidler og kosmetikk.
 • Dyreforsøk har vist at siloksan kan gi fosterskader og forskerne antar at stoffet har samme effekt på mennesker.
 • Det er vanskelig å se på ingredienslisten om et produkt inneholder siloksaner, men ett eksempel på en siloksan er Cyclomethicone.

 

Når vi vet at opptil 60% av det vi smører på kroppen trekker inn,  bør man ta forholdsregler. Også med såpen du bruker, selv om den skylles av etterhvert. Vårt råd til deg er dermed enkelt: Gå for de naturlige variantene som finnes på markedet. De kan være litt dyrere, men det er det verdt.

Kilder: Forbrukerrådet. Snl. Mattilsynet. Safecosmetics.org

Hva inneholder kommersielt framstilt såpe?